Färga garn i micron

 

Detta behöver du:

 

Gratängform i glas med lite hög kant som kan snurra fritt i micron

Gummihandskar

Bunke eller hink för att blötlägga och tvätta ur garnet 

Tvättmedel för ull och siden

Färgpigment för ull och siden från Färgkraft samt natriumsulfat om du köper standardfärg som inte är färdigblandad, jag tycker att standardfärgen har lite vackrare färger än de som är färdigblandad.

Zenit har också fina färger och är färdigblandad, bra priser och ger fina resultat ( finns att köpa på nätet)

Teflon kastrull som är lätt att diska ur

24% ättika

Mängdmått för gram och tesked. 

 

Denna beskrivning är endast för garner som är köpta från mig eftersom de är tillverkade för att tåla färgning och värme.

 

Så här gör jag:

Lägg ut gamla tidningar eller en plastsäck där du håller till, färglösning och pigment pulver biter sig fast fort och hårt

 

Färga inte mer än 2-3 hg åt gången i micron, så att du inte behöver använda mer vatten än ca 1/2 liter vatten. Detta för att det inte skall koka över

 

Lös upp härvorna och blötlägg garnerna i varmt vatten med lite tvättmedel så att ev. spinn olja släpper ur garnet.

Under tiden kokar jag upp lite drygt 1/2 liter vatten och har i 3 teskedar 24% ättika och om jag använder färdigblandat pigment från Zenit har jag i 3 kryddmått pigment/1hg garn, se till att pigmentet är upplöst och färglösningen riktigt varm för att färgen skall dra in i garnet.

 

Använder jag Färgkrafts standardfärg måste jag tillsätta natriumsulfat, ca 3 kryddmått/hg garn, 3 teskedar ättika till ca 1/2 liter vatten och 1 kryddmått pigment/hg garn för en ljusare nyans, 2 kryddmått för en mer mättad färg.

 

Vill du ha fler färger på samma härva kan du använda gamla syltglas att ha de olika färgerna i, då kokar jag upp vattnet utan att ha i pigmentet i kastrullen utan tömmer i vattnet med ättika och ev. natriumsulfat över pigmenten i de olika syltglasen. Sedan tömmer jag färgerna lite som det passar över härvorna i formen.

 

Skölj ur garnerna så att det inte finns tvättmedel kvar, garnet skall vara blött och inte för hårt urvridet när det läggs i formen. Placera garnet i formen, ta på gummihandskar och töm den varma färglösningen över garnet, kläm, tryck och vänd garnet i lösningen om du inte vill ha ett allt för melerat utseende på garnet. 

Vill du ha ett riktigt flammigt resultat kan man låta bli att lösa upp härvorna, då kan det bli vissa ställen på härvan där färgen inte alls tar eller tar väldigt lite.

 

Ställ in formen med garnerna på full effekt i 10 minuter, det är själva fixeringen så att färgen biter sig in i garnet.

 

Efter 10 minuter tas garnet ut, låt det svalna något så att det går att ta i, krama ur resterande vatten så svalnar det snabbare.

 

Skölj ur resterande färg ur garnet under rinnande vatten som har ungefär samma temperatur som garnet, detta för att garnet inte skall bli chockat och filta ihop, vrid ur garnet och tvätta sedan ur det i vatten med lite tvättmedel så att du kan vara säker på att det inte torrfäller.

Vrid ur garnet och häng det för att torka.

 

Lycka till, det är sååå roligt!

Viola